School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_025

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_025

1. Tagann fear beag an slíghe seo go moon minic bíonn sé ag díol go leor rudaí beaga mar snathaidí, bioráin, snáth, cíor. Bíonn a cuid tae féin aige agus déanann sé é i dteach eicínt. Bíonn sé ag cur síos, ag cainnt ar an tír agus an chaoi a bhfuil na barraí tríd an tír.
    Fadó bhí bean ag siubhal timcheall an duthaigh seo. Bíodh sí cos-nochtaighthe i gcómhnuidhe, leigeadh sí uirthi féin go raibh sí bacach acht nuair a bhí sí in áit uaigneach béadh sí indon siubhail cómh maith le duine ar bith eile. Sé an deire a béadh sí ag iarraidh ná olna agus tugadh "Slaimín Olna" uirthi ach tá sí ar slighe ná fírinne anois.
    Timcheall cúig bliadhain ó shoin bhíodh fear siubhail ag taisteal an áit seo. Aodh Mac Eoin a tugtar air. Ní fhágadh sé an baile ar
      1. daoine de réir aicme
    Caitlín Ní Ging