School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_063

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_063

1. Baintear an féar i ndeire mí an Iúil agus i rith mí na Lughasa mar sin é an tráth de'n bhlian a bhíónns an teas agus an solus is mó ó'n ngréín. Nuair a bhíonns an féar sábháilte caithtear an choirce a bhaint mar bíonn sé aibidh agus má fágtar i i bhfad mar siné tuitfidh an síol ar an dtalamh. Ní baintear coirce ar bith sa Samhradh mar ní bhíonn sé ionbhainte. Uaireannta baintear an cruithneacht ar an tráth céádna leis an coirce agus uaireannta eile bíonn sé aibidh comh luath leis an choirce.
    Bíonn fíos ag na feirmeóirí go mbíonn an coirce ionbhainte nuair a thagas dath buidhe órdha air, mar ní bhíonn an dath sin air i gcomhnaidhe
    Bríghid Ní Ging