School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_057

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_057

1. (continued from previous page)
    seasamh fé'n leac atá ós cionn dórsaí na seomraí mar bhí fhios acú dá leagtaí an teach go mbéadh an leac fágtha ós a gcionn.
  2. 1) Sa blian 1847 nuair a bhí muinntir na h-Éireann a' fághail bás 'na sloighte ní fuair duine ar bith san taobh tíre seo bás leis an nGorta mar do chaith an fear a bhí ós cionn an áit seo a chuid airgid go léir chun na daoine a shábháil ó'n mbás. An Murach a bhí ós cionn na h-áite an am sin.

2) Bhí sagart i dTír Mhic Éidigh 'san am céadna agus Domhnach amháin d'órdaigh sé do huinntir na h-áite gan síol ar bith a chur an t-Earrach a bhí a' teacht, mar go raibh deire an Domhain ag teacht. Níor thugadar áird dá laigheadh air. Na daoine nach
    Bríghid Ní Ging