School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_016

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 01_016

1. Is gnáthach le na daoine thart annseo pósadh san fóghmhar níl fhios agam cén fath ach is dócha gur gnáis atá ann. Gnás eile atá acu freisin phosann síad Dia Céadaoin acht amháin corrduine. Caitheann na fir culaith dubh agus bíonn na cailíní deisighthe i ngúnaí gorma agus uaireannta gúnaí bána. Fadó béadh a bhainfeis acu sul a bpósfir íad acht ní mar sin anois. Is maith le na daoine na buachaillí tuighe a feiscint ag teacht agus fhágann siad pórtar agus uisge beatha 'na gcoinnib. Cúpla bliadhain ó shoin bhí bhainfeis ins an mbaile seo agus bhí na buachaillí tuighe Ann thuaidh síad i ngarrdha sean-bhean chun tuighe a fhághail agus bhíodar cómh deifreach gur leagadar an cruach coirce. Ní raibh san teach ach an sean-bhean
    Caitlín Ní Ging
    Eibhlín Ní Ging