School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_035

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 15_035

1. Níl acht aon tobar beannuithe sa pharóiste seo agus Tobar Phádraig a tugtar air. Tá sé in aice an sean mainistir úd i mBaile an Tobair. Bhíodh leighiseanna ann tráth i gcóir súile breoidhte acht nigh sean-bhean a cosa san tobar agus níl leigheas ar bith ann ó shoin.
    Tá sgeach mór ar chúl an tobair. Ní óladh aoinne an t-uisge nuair a bhíodh leigheas ann, acht thugadh siad cuid de'n uisge abhaile agus nuair a bhéadh duine gonta na geárrtha chuireadh siad cuid de'n uisge isteach san gearr. Óltar an t-uisge anois. Nuair a gheibheadh duine leigheas san dtobar d'fhágadh sé rud eicin ag an tobar; e.g. a phaidrín. Níl iasg ar bith le fágháil sa'n tobar.
    Bríghid Ní Ging