School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_062

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_062

caitheamh amach thar mhullach a gcinn.
    Nuair a bhíodh pósadh le teacht do chotheochaidhís na caiple siúd le coirce agus fataí ionnus go mbeidhís indon rith go tapaidh lá na bainfheise.
  2. GARRAIDHE BÁN
    Tá paiste beag talmhan ar an dtaobh thiar de'n teach s'againne agus uair amháin ní treabhtaí é chor ar bith acht fágtaí 'na bháin é ar feadh na bliadhna

GARRAIDHE na STILLE
    Sa'n am fadó nuair a bhíódh poitín dhá dhéanamh i ngach baile ar fud na h-Éireann is dócha gur annsin a bhíodh an poitín dhá dhéanamh ag muinntear na h-áite.

POTA LIAM DUBH
    Tá abhann mór ag sníomh tré Doir Easa agus tá poll mór ann agus cuma pota air. Ta crann ag fás síos ann agus deirtear gur tháing beirt
    Bríghid Ní Ging