School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 14_003

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 14_003

1. (continued from previous page)
    le feiceál gach lá bí am, dar le Micilín bí ceann nua ar agus lampaí móra ar chrocadh ar na fallaí agus solus geal ins gach cuinne.
    Bhí párlús sa teach seo, san oidhche ag na sideoga ar cuma ar bith, agus bhí rí agus bainrioghain an t-sluaigh thiar ann. Sé an dlighe abhí aca ná gach duine saoghalta a gabfaidh isteach a dul isar san bpárlús agus láimh a chraitheadh leis an rí agus leis an bainrioghain. Ní dhearna Micilin sin acht 'na leabhaidh sheas sa doras ag grinneadh gach a raibh ar siubal. Níor airig-sé gur briseadh cupán uisge le na leiceann agus thug sé do na bonnaibh é.
    Níor chuir sin faitcíos air agus deirse
    "tuibhraidh mé duais cuice (?) an ceád oidhche eile agus beid siad sásta." Bhí go