School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 10_015

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 10_015

1. (continued from previous page)
    agus déanann siad gniomh thart air leis an móin agus bíonn crainnte beaga. Bíonn an teine ar lasadh ar feadh trí laetha indhiadh sin.
    Marbhuigheann gach duine cearc nó gé nó lachan lá ‘le Mártain agus cuireann siad an fuil ar nar táirsíghe.
    Bíonn Oidhche Nodlag ar an oidhche roimhe an 25adh lá de mí Nodlag.
    Gearann gach duine píosa a gruag ar Aoine an Céasta in onóir do Naomh Críost agus deánann sí poll agus cuireann siad an gruaig ann.
    Oidhche Samhna bíonn go léor cleas ghá imirt ag an t-aos óg an bhaile seo. Bíonn siad ag tumadh i dtoban uisge le hagaidh airgid nó ubhla; ag briseadh cabáiste agus bíonn trí fó-chupán leagtha ar an mbord; bíonn cré i ceann acú; uisge glan i gceann eile agus uisge salach
    Eibhlín Ní Dubhthaigh
    Nóra Ní Dubhthaigh