School: Moyderwell Convent of Mercy (roll number 13530)

Moyderwell, Co. Kerry
Siúracha na Trócaire

1. Gleann doimhin, dorca imeasg sléibhte Chorca Dhuibhne cómhgarach don Daingean isead Com an Áir. Troideadh cath fuilteach sa ghleann so in annsear na bpéin-dlighthe. Bé deire agus críoch na mbeart gur cath na Sasanaig gach duine gaodhalach a fúaireadar le faill. Sé cúis a bhí leis an gcath ná gur theastuig ón tighearna tallmhan fear éiginn a chur as seilbh. Do bhailig na daoine sa chom so roimh na póilíní agus tugadh cath ann. Búadh ar na gaodhail ach mar sin féin dein an cath maitheas éiginn mar níor cuireadh aoinne as seilbh ar feadh dhá bhlíaín na dhíaídh san. Ní raibh aon airm ag na gaoidhil agus is deallramach gur saigeadh agus babha a bhí aca mar blíainta na dhíaídh san núáir a bhíodh na búacaillí ag aoireadhacht caorach ar an gcnoc dá mbeadh tuile san abha a ritheann tríd an gcom do thugaidís abhaile leó lán a bpócaí de na babhanna
    (an seóladh céadhna)
    An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
    Eibhlís Ní Shúilleabháin
    Eibhlín Bean Uí Shúilleabháin
  2. Cairraig mhór é seo i bparóisde na Mináirde. Tógann sé isteach cuid de trí páirceanna. Deirtear núair a dheineadh aoine sa pharóisde coir do bhíodh cúirt