School: Moyderwell Convent of Mercy (roll number 13530)

Moyderwell, Co. Kerry
Siúracha na Trócaire

1. (continued from previous page)
    duine ar lorg an tseóid cúpla blíaín o shoin, le heirghe gréine ar maidin do chur sé chun oibre. Do ghéarr sé an crann ar dtúís acht núair a bhí sé leath-dhéanta aige chúalaidh sé guth a rádh leis, "ná bain leis má tá meas agat ar do anm." Níor chuir san aon chosg leis agus do lean sé air ag obair. Núair a bhí sé chómh fadha síos leis an leac líath do phreab madara mór amach as an bpoll chuighe. Chuir sé colg air féin agus do nochtuig sé a fhíacla. Dhein an fear iarracht ar an rúaig a chur air acht is amhlaidh a dheirig an madra feargach. Thug sé aon léím amháín i dtreó an fhir agus an neóméad céadhna do thuit an fear marbh. Deirtear nach bhfeicfhidh aoinne an seód go dtí go sarochfar an madra sin.
    (an seóladh céadhna)
  2. Bhí beirt leanbh in a gcómnuidhe i bparóisde na Mináirde timcheall céad blíaín ó shoin. Briogaire agus Donncadha dob ainm dóibh. Lá áirighthe chúadar amach ag priocadh sméar agus arsa Donnchadha le Briogaire gaibh-se ar an taobh eile de'n chlaidhe agus ragadsa ar an taobh so agus gach sméar breágh, bog a gheóbhaidh tú cuir isteach sa mhuga é agus caith úait na sméara dearga.
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Eibhlís Ní Shúilleabháin