School: Moyderwell Convent of Mercy (roll number 13530)

Moyderwell, Co. Kerry
Siúracha na Trócaire

1. Fadó nuair a bhíodh na dathacha ag duine do gheóbhadh sé caisreabhán agus do chuireadh sé idir dhá sliste aráin agus ím agus d'iosfhad sé é ar feadh seachtmhaine nó níos mó agus do bheadh na dathacha imighte. Nó do geobhadh sé prátaí amh [?] agus do géarrfhadh sé síos tríd an lár é agus do chuireadh sé síos ar an áit 'na raibh an phian agus do choimneadadh sé ann íad ar feadh lae nó dó agus ansan do bheadh na dathacha imighte.
    Nuair a bhreadh creach ag duine in aon chuid dá chorp do cuirtí "slanlus" air agus do leigheas a bhí acu i gcóir an triuc ná bainne asaile nó fuigleach feideide.
    'Sé an leigheas a bhí acu i gcóir scórnach teinn ná gob gandail a bheadh ar troscadh do chuir síos ann.
    Seósaimhín Ní Mheidhre
    An Lóthar, Co. Kerry