Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean eile sa pharoisde darb ainm di Cáít Ní Bhrosnacháín. Dfúadaig na púcaí í sin leis. Núair a bhí sí túairim is blíaín in aoinfheacht leó do chur sí sgéala abhaile go dtí a muinntir 'á rádh leó teacht agus i do thabhairt abhaile. Dubhairt sí leó sgíán coise duibhe a thabhairt leó agus píosa snáíthín dubh agus núair a bheadh an tríomhadh capall ag dul thart an snáitín do chaiteamh timceall ar a ceann agus go mbeadh sí aca. Do dheineadar amhlaidh agus núair a tháínig sí abhaile bhí ceann dhá lámha gan tapa.
    an seóladh ceadhna
  2. Dáltha an chuid eile dÉirinn chúaidh an gorta dían go leór ar an bparóísde. Bhíodh sean-bhean ar a dtugtaí Brigide Dhearg ag dul timcheall ag sníomh dos na mná agus acht ní raibh aon phágh le fágháíl aici sa deire agus núair a bhí an gorta in úachtar a dhéine dob éigin di dul ag obair sa bhóthar chun cúpla pinghin a thuilleamh di
    1. am
    Eibhlís Ní Shúilleabháin