Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Timcheall cúig blian déug is fichid ó shoin bhí fear ó'n Daingean ag dul go Corcaig le ím a dhíol ann. Cuaidh sé go Caisleán na Mainge de shiubhal chois agus thóg sé an traen as san go Corcaig. Díreach nuair a bhí sé ag dul thar tigh san Lic do chonnaic se bean bocht taobh amuigh d'á doras feín ag gol is ag olagón agus sluagh mór daoine ina tímcheall ag iarradh í a stad. Cuaidh an fear anall cúiche agus d'fhiafruig sé dí cad d'eirig léí. "Ó," ar sise, "ní raibh ach mac amháin agam. Ta sé tar éis bás d'fháhail anois agus níl oiread agam agus a cuireadh fé'n bhfód é." Do chuir an fear a lámh ina phócha. Tharraing sé amach cúig púnt agus thug dí é. Do ghabh sí buidheachas dó agus do bhog seisean chun bhóthair airís. Do chuaidh sé go Corcaig agus do dhíol sé an t-ím agus táinig sé abhaile lán t-sásta leis féin. Do cuireadh an buachaill. Sé mí ina dhíaidh sin bhí fear an Daingin agus beirt eile leis ag iascaireacht i mbágh an Daingin oidhche amháin. Bhí síad tamall amach san bhfairrge agus d'éirigh buachaill óg aníos ó'n t-uisge chúcha agus chuaidh sé isteach san mbád chúcha. Labhair sé leó go ládhach agus dubhairt sé leis an bhfear go
    Máire Ní Fóghlúdha
    An Leac, Co. Chiarraí