Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Fadó, nuair a bhíódh muinntir na Lice ag dul go Tráighlí ní théígdís an bóthar chéudhna is a dtéigheann síad anois. Treasna Bóthar na gCloc go dtí an Camp a théíghdís agus as san go Tráighlí. Is ró-mhinic a cídís spirid agus daoine maithe ar an mbóthar sin.
    Oidhche amháin bhí fear ó'n Leac darb' ainm Seán Ó Súilleabháin ag dul go Tráigh Lí agus gan amhras is treasna bóthar na gCloc a chuaidhsé. Ní raibh fhios aige cé'n t-am de'n oidhche a bhí ann mar ní raibh clog ar bith ins an bparróiste aca san am. Ní raibh aon lasán acu ach an oireadh agus nuair a bhídís ag dul ar thurus is amhlaidh a thabhairidís smearóid dearg leó leis an phíopa a dheargadh doibh féin. Ach, maidir leis an bhfear seo bhí ualach mór prátaí aige. Nuair a bhí beagán beag slíghe churtha dhe ag Seán do stad sé agus chuaidh sé fé tor le fothan d'fhághail chu a phíopa a dheargadh dhó féin. Nuair a bhogh sé chun bhóthair airís chas fear leis agus ar seisean go modhálach le Seán "Nách ró-dhéanach ataoí amuigh." D'fhreagair Seán go ceann dána agus ar
    Máire Ní Fóghlúdha
    An Leac, Co. Chiarraí