Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Ta sliabh in aice mo thighse sa bhaile agus tugtar "Cum A' Chiste" air. Ta sgeul ag baint leis an ainm sin. Nuair a bhi na Sasanaig agus na Spanaig ag troid le na cheile fado, deirtear gur thainig long Spaineach isteach i dtraig na Spainig (ata ar bhun lothar). Ag (teic) os na Sasanaigh a bhi si agus bhi (lost) or ar bord aice. Thainig an captaen amach agus stop nior bhain do go dti gur thanaig se go chum a' chiste. Do dhein se poll mor sa' chre agus do chuir se an ciste or isteach ann agus do cludaig se e aris. Bhi learsgail na haite aige agus do mhearcail se an ait 'na raibh an tor air agus d'imthig se leis abhaile. Cupla bliain 'na dhiagh sin nuair a bhi siochan idir an dha thir do seol an captaen go dti costa na h-Eireann airis. Do cuaid se go Doire Fhianan ait 'na raibh shean-athair Dhomhnall Ui Chonaill agus d'iarr se air an dtabharfhadh se cabhair do chun an t-or d'fhagailt agus go dtabharfhadh se cuid de do. Do chuaid an beirt acu go dti an cum agus le cabhair o'n
    Seósaimhín Ní Mheidhre
    An Lóthar, Co. Chiarraí