Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí

An Leac
    Abha na Sgáil

Seumas Ó Dúbháin
    An Leac
  2. Bhí fear in Abhann na Sgáíl tamall de bhlianta ó shoin dárbh' ainm dó Pádruig Ó Cinnéide. Ní raibh ach féir ceithre mbó aige. Gach uile maidin riamh nuair a théígheadh sé amach chu na ba a chrúh bhíodh ceann díobh crúidhte cheanna féín ag duine éígin eile. Maidin áithrid agus é ag chrúdh na mbó roimh breicfeát dó do chonnaic sé girrfiadh ag teacht ina threó agus do chrúdh sé ceann de's na buaibh. Maidin lá'r na bháach thug sé ghunna leis. Thuit an rud chéudhna amach agus do bheartuig sé an girrfhaidh do lámhadh agus níor éírigh leis urchar a sgaoileadh léí. Maidin 'na dhíáidh sin thug sé chú leis chun an ghirrfhiadh do mharbhú. Ritheadar araon timcheall na pairce trí uaire. Annsan chuaidh an ghirrfhíadh isteach san teach d'aon léím amháín. Rith an fear isteach ina dhiaidh agus nuair
    Máire Ní Fóghlúdha
    An Leac, Co. Chiarraí