School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. (no title) (continued)

Bhí sean-bheirt i n-a gcomhnuidhe i gConamara fadó.

(continued from previous page)
    cá raibh an t-airgead. Fuair Máire trí lá spáis leis an bhfios a dhéanamh agus cuireadh isteach i seomra leo féin iad. Bhí cailín agus buachaill aimsire 'sa' teach agus 'siad a ghoid an t-airgead a bhí ag an máighistir. Dubhairt an buachaill go bhfuigheadh sé féin amach an raibh fios ag Máire. Nuair a bhí sé i n-am dinnéir mharbhuigh sé cat agus dubhairt sé leis an gcailín é a bhruith dóibh le h-aghaidh an dinnéir go bhfeicfeadh sé an mbéadh fhios acu gur cat a bhí ann. Leig sé air gur coinín a bhí ann agus gur b'é an máighistir a chuir chuca é. "Go raibh maith ag an máighistir" adeir Máire "is fear [!] greim amháin de choinín ná dhá ghreim de chat." Chuaidh an buachaill ar ais agus dubhairt sé leis an gcailín gur aithnigh sí ar an bpoinnte é. D'éirigh an cleas céadhna an dara lá. An tríomhadh lá mheasg sé salachar leis an mbeatha. "Go raibh maith ag an máighistir" adeir Máire "ach tá faitchíos orm go mbeidh deireadh salach air. Chuaidh sé go dtí an cailín agus dubhairt sé "níl aon mhaith ann dubhairt sí ar an bpoinnte gur
    AT1641: Doctor Know‑All
    Áine Nic Allmhúráin