School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Cruatan

Bhí beirt fhear i n-a gcomhnuidhe i mBaile Uí Maodháin fadó.

3) Bhí beirt fhear i n-a gcomhnuidhe i mBaile Uí Madoháin fadó - Antoine Breathnach agus Pádhruig Ó Cheárnaigh. Bhí Antoine agus dul chuig an Aifreann ach d'fhill sé arís agus chuaidh an bheirt acu ag iasgaireacht. Thugadar leo sean-bhád tharraingthe suas ar an gcladach le deasughadh. Ní raibh taosgáin ná maidí rámha ins an mbád agus níor bhacadar le na bhfághail. Nuair a bíodar amuigh líon an bád le uisge agus báitheadh iad. Bhíothas ar a dtóir ar feadh sé lá ach níor fritheadh iad go ceann lá is fiche i n-a dhiaidh sin. Ní raibh ionnta ach na cnámha nuair a friteadh iad. Báitheadh iad ar Loch an Chuílionn ar an ceatharmadh lá déag d'Iúil 'sa' mbliadhain 1889.
    Áine Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. Galway