School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (continued)

Bhí cailín an-bhocht ann uair amháin.

(continued from previous page)
    ‘Sbáin sé teach a mháthair féin dí agus dubhairt go nglacfadh sí í ach nach mbeadh sí an t-sásta ar dtús. Dubhairt sé leí go raibh pictiúr ar an mballa agus a rádh b’é an fear sin a chuir chuig and teach í. Chuaidh sí chuig an teach. Thángadar amach ar an t-sráid agus d’fhiafruigh dí cé chuir chuig an teach í agus dubhairt sí gur bé an fear a bhí ins an bpictiúir. Dubhairt bean an tighe nár bé mar go raibh sé sin caillte le fada. D’innis sí don bhean cé mar bhí an sgéal agus gur bí féin a ghiorruigh a phíanta. Tháinig an mac caillte chuca agus di’iarr ar an mnaoí í ghlacadh agus aon uair a mbéadh sí ag fághail Aifrann léighte cead a thabhairt dí. Pósadh í féin agus fear óg a bhí sa teach agus d’iompaigh sé ‘n-a Ciatliceach. Bhí saogal saidhbhir sáthach aici i n-a dhiaidh sin. nna a chur suas. Lá amháin bhí sí ag tóruigheacht teach a bfuigheadg tuilleadh págh. Casadh fear leí agus d’fhiafruaigh sé dí cá raibh a trial. D’innis sí a sgéal dó agus dubhairt sé leí gur bí a thóg é féin as Purgadóir.
  2. Scéal

Fadó bhí na uighearnaí talmhan ag caitheamh bhfeilméara amach as a gcuid talmhan.

Fadó bhí na tighearnaí talmhan ag caitheadh na bhfeilmeára amach as a gcuid talmhan. Bhí tighearna ann a bhí ‘á gcaitheamh amach as éadan a chéile. Bhíodh fear ann dárb ainm Dómhnaill Ó Briain a bhíodh a n-aon-fheacht leis a gcomhnuidhe. D’iarr sé ar an tighearna a ghealladh dhó nach gaithfeadh sé as a gabhaltas é. Gheall an tighearna sin dó. “An dtiubharfá sgríobhtha ó do láimh dom é?” arsa Domhnaill. Rinne an tighearna amhlaidh. Bhí an t-am
    Áine Ní Sheóighe