Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear i n-a chomhnuidhe i n-aice na fáirche fadó agus 'sé an t-ainm a bhí air ná Seán Ó Cullín.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    lochán beag ar bhárr Chnuic Mhám Treasna. Fuaireadar pota óir ar Chnoc Meádha ach nuair a chuadhadar go dtí an lochán bhí eascain mhóir amuigh ann agus ritheadar uaithe. Bhí a sáith acu dá uireasbhaidh. Níl aon chomhartha ar cheachtar de's na h-áiteacha. Tá an péire tuairims is céad slat ó'n mbóthar. Níor fhéach aoinne leis an gceann atá 'sa' lochán a fhághail.

Bhí sean-bheirt i n-a gcomhnuidhe i gConamara fadó.

Bhí sean-bheirt i n-a gcomhnuidhe i gConamara fadó. Máire an t-ainm a bhí ar an mnaoi agus Pádhraig ar an bhfear. Ní raibh aon chlann acu agus bhíodar an-bhocht. Ní raibh aon stuc acu ach dhá ghabhar. Lá amháin d'imthigh Pádhraig i gcoinne na ngabhar. Ní bhfuair sé iad agus tháinig sé ar ais go dtí Máire. Nuair a tháinig sé dubhairt Máire "tá na gabhair 'san aill atá istigh 'sa' ngleann". D'imthigh
    AT1641: Doctor Know‑All
    Áine Nic Allmhúráin