School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Nuair a thiocfas an cogadh creidimh ní féidir leis na Sasanaigh teacht tar an Iomaire Ruadh. Beidh siad ag fághail buaidhe ar na h-Éireannaigh go dtagaidh siad ar pháirc síos ó'n bhFáirche agus go h-Iomaire an Líonáin. Nuair a bheídeas siad annsin béidh na Gaedhil agus ní beidh ortha ach an gaineamh a chaitheadh leis na Sasanaigh agus beidh siad ag tuitim, ach tar éis an chatha ní beídh mórán daoine beó agus béidh lán stoca coirce níos feárr ná lán stoca óir.
    Liam Ó h-Allmhuraín, Gleanntréig
  2. Tá cnoc beag deas ar bhruach Loch Coirib tuairim dhá míle ó Chorr na Móna agus tá sé ráidhte ag na sean-daine gur ar bhárr an chnuic sin atá an bhainrioghan Meádhbh curtha, agus go bhfuil bean-sidhe ó 'chuile shruth daoine i n-a comhnaidhe annsin freisin. Nuair a bhíos duine de mhuirghín áirithe ag fághail bháis caithfidh an bean-sidhe a bhaineas leis an muirghín sin dul amach agus an duine sin a chaoineadh.
    Liam Ó h-Allmhuráin, Gleanntréig