School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

Bhí fear i gCrimlinn fadó darbh ainm Tomás Ó Murchadh.

Bhí fear i gCrimlinn fadó darbh' ainm Tomás Ó Murchadh. Lá dá raibh sé amuigh ag fiadhach dhúisigh sé girrfhiadh. Rith an girrfiadh isteach i bpúirín beag uaidh ach chuir seisean a láimh isteach i n-a dhiai[dh.] Fuair sé pota caife a bhí lán le píosa[í] óir istigh ann agus tharraing sé ama[ch] é. Tuairim an ama sin bíodh taidhbhse dhá fheiceál san áit a raibh an pota. "Taidhbhse na gcos ndubh" a tugtaí air, mar nuair a feictí 'sa' lá é bhíodh a chosa dubh agus nuair a feictí 'san oidhche é bhídis geal. Deirtear gurbh' é a chuir an pota i bhfolach agus go raibh go leór eile óir aige 'san áit chéadhna aige. Bhí sé ceaptha do Thomás é fhághail mar go raibh sé fial carthannach le cách. Tá a mhac beo ar an Mám anois. Tá sé ós cionn céad agus deich bliadhain ó fuair sé é.
    Áine Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. Galway