School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. An Clochbhreac an t-ainm atá ar an mbaile seo agus is i bParáiste Ruis atá sé. Seo é barúntacht Ruis. Tigthe ceann-tuighe is mó ata ann ach tá beagán tighthe sglátaí freisin ann. Is mó na daoine a bhí 'san áít fadó ná anois mar cailleadh go leór acu i n-aimsir an Ghorta ach le sgór bliadhain tá na daoine ag fághail níos tibhe aríst. Tá go leór sean-daoine ann atá ós cionn 70 bliadhain d'aois. Seo cuid acu- Bríghid Ní Chathasaigh, Pádhruig Ó h-Uigín, Micheál Ó Cadhain, Sibina Ní Uigín, Seán Ó Ceárnaigh agus go leór eile. Níl mórán daoine de'n ainm céádhna ann ach is Cadhan an t-ainm is coitchiannta ann. Níl fhios agam cé'n fáth gur tugadh an t-ainm sin air. Ta go leór sean-tighthe ann. Tá sean-teach an-ghar do mo theach a raibh fear de na h-Uigíní i n-a chomhnaidhe ann. Tá sé 39 bliadhain ó thuit an teach.

2.
    Tá dhá theach eile ann freisin. Páidín Mac na Mara a bhí i gceann acu agus Sean Saundar i gceann eile. I n-éinfeacht a thuit an péire agus
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. Galway
    Áine Nic Allmhúráin