School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

no an rud a toganns é go dtí an roilic.
    Tá sean-fhocal ag na daoine faoi sin, "An timceall cun an teampall agus an comhghar cun an Aifreann"
    Deireann na sean daoine go bhfuil sé ceart níos mo na céad agus seact baslóg cré a chur os cionn an conra.
    Nuair a shroiceann an t-sochraid an roilic tógann an ceathrar fear ceadna an conra anuas de'n cairt agus teigheann siad thart ar an uaig uair amháin agus leagtar an conra annsin ar thaobh na h-uaige. Lastar teine annsin agus bionn piopai agus tobac acha agus rointear íad ar na daoine, agus an cuid de na piopa agus de'n tobac a bhionns fagtha cuirtear suas ar an uaig iad agus fagtar annsin íad.
    Nuair a bhionns duine ag dul an bothair agus núair a casann sochraid leis fileann sé trí coisceam leis agus annsin casann sé ar a bhealach féin aris.
    Antoine Ó Nearaigh
    An Srath Greadaithe, Co. Mhaigh Eo