School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. Bhí gasúr beag ann fadó agus cailleadh a mháthair agus é an-óg. Phós a athair ath-úair. Bhí an leas-mháthair réasúnta cinéalta do'n gasúr í dtoiseach acht núair a thainig méid in-a clainn féin ní ráibh leigheadh ar com crúaidh is bhí sí air. Bhí sé in-a ciomach aicí da clainn féin. Bhí an clainn anúas air chómh-maith agus b'éigin dó an timthíreacht a deanamh dhóibh.
    Ar deireadh níor'bh fhéidir leis cur súas leis an sglábhuígheacht ní b'fuide. Ní raibh fhíos ag an athaír go ráibh an leas-mháthair in-a droch ceann dó mar ní bhíodh sé sa mbháile í rith an laé agus bhíodh an búachaill in-a codhladh sul a dtigíd sé abháile san oidhche. Trathnóna amháin tháinig an t-athair abhaile ní bá lúithe ná bá gnáthach agus shuídh sé cois na teíneadh. Bhí an buachaill bocht in-a shuídhe ar an mbhac gan focal as.
    Núair a bhí
    Micheál Mac Énrí