School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. Thárla mórtas idir síonnach agus madadh trát. Shocruígheadar ar fíadhach a dhéanamh in-éinfeacht le chéile. Lá breágh shamhraidh tháiniceadar ar úasgan breágh ramhar agus mharbhuígheadar é. Maidir leís an roinnt labhaír an síonnach mar seo leis an madadh:-
    "Tóg thusa an brúaille, an crúaille agus an briollachán, An méadal, an céadal agus an bríseachán agus coínneóchaidh mé féin na céithre ceathramhna beaga."
    Cheap an madadh go ráibh an ceann ramhar de'n cnáimh aige agus glac se leis an roinnt. Mheall an síonnach é agus cheap sé go ráibh an síonnach ró-fhíal ar fad, acht núair a tarla an roínnt, bhí a mhalaírt de sgéal aíge. Níor sheas an mórtas ní bfúide.
    Brighid Ní Gallachobhair
    Darraragh, Co. Mayo