School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. San am fadó chomhnuidhe amadán í mBharúasgaídhe. Ní ráibh aoinne sa teach ach é fhéin agus a mhathaír agus ní ráibh de mhaoín an tsaoghaíl seo acú acht trí cinn de bha bháinne agus gach lá thagadh an t-amadán isteach go Gleann Cuilinn a' fasaigheacht na mbó. Fhad is bhíodh sé annsin bhíodh sé a' déanamh bóghanna agus saghdanna agus núair a theigeadh sé abháile cuíreadh sé í dtaísge íad.
    Lá amháin dúbhairt an t-amadán le'n a mháthaír go raibh an bíadh gann agus go gcáithfead sé bó a dhíol. Le sin bhúail sé bóthar amach go Crois Uí Mhaoílfhíona leis an mbhuín. Ag dul isteach ar an mbháile casadh ceannuíghtheoir leis.
    "Cé mhéad ar an mbhuín" arsa an ceannuíghtheóir.
    "Cúig phunt" arsa an t-amadán.