Scoil: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Chorcaí
Gobnait, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ’na cónaí fadó ar an Leacain Bháin agus bhí déirí aici ón bhfeirmeoir a bhí chomharsanacht léi. Bhí na ba go maith aici agus ba ghearr an mhoill uirthi an cíos do dhíol le him. Nuair a chonaic bean an fheirmeora go raibh an bhean eile ag déanamh seó airgid ar an im, tar éis an chíosa a bheith díolta, duairt sí léi féin go mbéarfadh sí an t-im uaithi.
    Chuaigh sí go dtí bean an déirí Lá Bealtaine agus d’iarr sí punt ime uirthi agus fuair sí é. An chéad lá eile nuair a bhí bean an déirí ag déanamh na cuiginne theip uirthi aon im do dhéanamh – bhí sí á dhéanamh ó mhaidean go hoíche ach ní raibh aon mhaith dhi ann. Fé dheireadh chuimhnigh sí uirthi féin gurb amhlaidh a dhein duine éigin piseoga ar a cuid ime, agus chuimhnigh sí ar an mnaoi do rug uaithi an t-im Lá Bealtaine, agus chuaigh sí go dtí bean an fheirmeora agus fearg uirthi, agus
      1. filíocht
    Peigí D. Ní Loingsigh