Scoil: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Chorcaí
Gobnait, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann fadó. Níor rugadh riamh fear ba mhó dhúil in airgead ná é. Do bhí an t-sainnt na chroidhe agus an doicheall agus an scannradh chun an tsaoghail. Níor thug sé déirc do bhochtaibh riamh. Do bhailig sé a chuid go bocht agus go sprionnlaithe. Do bhailig sé cuid maith de. Do bhí na naoí míle naoí n-uaire aige.
    Tugadh breith damanta láithreach ar fhear sin na sainnte, an t-sainnt do dhaor é, an t-sainnt do mhíll é, an t-sainnt do chur go deó in umar na h-aimhléise é. Do ghluais sé fé dhéin lice na bpian, agus níor b'fhada go dtáinig sé ar bhruach abhann Stics. Do ghlaoidh sé ar Conán na Féinne. Tháinig Conán agus a shean-bhád aige, agus d’iarr sé air cad a bhí uaidh. Cad a bheadh uaim ach mé a chur thar abhainn, arsa fear na sainnte.
    D’fhéach Conán síos agus suas air. An uile mí-ádh orm-sa má cuirim anonn gan raoll thú ar seiseann. Aidhe mo léir! is cá bhfainnse raol duit ar sé sin. An amhlaidh a mheasfá mé a creacadh Cogar i leith cúgham a Chonáin ar seisean tabharfadh mé tuistún is leath phinge duit. Níl cur síos ar an gcainnt a dubhairt Conán, ach do labhair sé go fóstroch.
    Ochón arsa fear na
    Nóra S. Ní Chróinín