Scoil: Clochar na Trócaire, Carn Domhnaigh (uimhir rolla 16821)

Suíomh:
Baile Bhloscaidh, Co. Dhún na nGall
Múinteoir:
An tSr. M. Beirín Ní Bhaoighill
Brabhsáil
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1114, Leathanach 264

Tagairt chartlainne

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1114, Leathanach 264

Íomhá agus sonraí © Cnuasach Bhéaloideas Éireann, UCD.

Féach sonraí cóipchirt.

Íoslódáil

Sonraí oscailte

Ar fáil faoin gceadúnas Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

  1. XML Scoil: Clochar na Trócaire, Carn Domhnaigh
  2. XML Leathanach 264
  3. XML “Old Crafts - Soap-Making”
  4. XML “Old Crafts - Bread-Making”
  5. XML “Old Crafts - Linen”

Nóta: Ní fada go mbeidh Comhéadan Feidhmchláir XML dúchas.ie dímholta agus API úrnua cuimsitheach JSON ar fáil. Coimeád súil ar an suíomh seo le haghaidh breis eolais.

Ar an leathanach seo

  1. Níl tú logáilte isteach, ach tá fáilte romhat tras-scríobh a dhéanamh go hanaithnid. Sa chás seo, déanfar do sheoladh IP a stóráil ar mhaithe le rialú cáilíochta.
    Conas tras-scríobh a dhéanamh »
    Má chliceálann tú ar an gcnaipe sábhála, glacann tú leis go mbeidh do shaothar ar fáil faoi cheadúnas Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License agus gur leor nasc chuig dúchas.ie mar aitreabúideacht.
    Topaicí
    1. táirgí
      1. táirgí bia (~3,601)
        1. arán (~2,063)
    Teanga
    Béarla
    Faisnéiseoir
    Mrs George Mc Laughlin
    Inscne
    Baineann
    Aois
    48
    Seoladh
    Cúil Dabhcha, Co. Dhún na nGall
    Faisnéiseoir
    Patrick Long
    Inscne
    Fireann
    Aois
    67
    Seoladh
    Straruddan, Co. Dhún na nGall
  2. Linen cloth used to be made in this district in the days gone by and the flax is still grown in this district. The plant has to be pulled out of the ground roots and all. The seed was then taken from the tops of the stems with a sort of a big iron comb. A kind of oil was made out of the juice of the seeds and what was left was left was used as a fodder for young calves. The roots and the stems were steeped in "Damns" full of clean water where they were left for about a fortnight. When it was seasoned it was scutered on small wheels or with the hand then the finer part of it was sent to the "weaver"
    Tras-scríofa ag duine dár meitheal tras-scríbhneoirí deonacha.