School: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

1. (continued from previous page)
    Go bhfóire Dia orainn, shíl sé nach raibh aon dul as aige ach é féin do crochadh. Do sheas sé ar ghéig ar dtúis; chuir sé lúb ar a mhuinéal agus i slí éigin cheangail sé a chosa leis an ngéig; ansan lig sé dó féin titim. Thit sé i ndiaidh a chinn agus d'fáisc an rópa ar a mhuinéal agus crochadh é ma sin bun ós cionn. An maidin ina dhiaidh sin fuaradh é agus é fuar marbh. Bhí fhios ag na daoine go dian-mhaith cad ba chionntach leis mar is minic a chonacadar an beirt i bhfochair a chéile agus le déanaí bhíodh sí sin anois is arís ag siúl trí Tighna Coille le buachaill eile. 'Sé an rud uafásach a bhaineann leis an scéal ná gur thóg an crann seo croc fir air féin fé mar d'fhás sí as san amach. Na géaga nár gá leo is amhlaidh a thiteadh as ach d'fhan na cosa is na géaga os an ceann díreach mar bheadh fear mór nó fathach ina sheasamh ar a cheann. Ní raibh an t-ádh leis an áit as san amach agus is mó na rud mí-adhmharach a thit amach ann - seo ceann acu - Timpeall triocha bliain ó shoin bhí fear bocht ó Baile Dhubhán ag teacht abhaile ó Dúngarbhán tar éis ualach coirce do dhíol. Nuar do shrois sé an crann ar slí éigin d'imigh an capall ar éigin uaidh. Níl fhios ag éinne i gceart cad a thit amach ach pé ar domhain é, tháinigh an capall abhaile slán agus fuaradh an fear bocht fuar marbh ina sheasamh agus a dhrom leis an gclaidhe díreach ós comhair an crainn. Oíche seacha a bhí ann agus bhí an sioc comh geal le sneachta. Nuair a tógadh an fear bocht d'fhan rian an duine ann ar feadh an Domhnaigh ar fad, mar b'é an Domhnach a bhí ann.
    Woodhouse, Co. Waterford
    Íde Bean Uí Chobhthaigh