School: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

1. Oíche amháin bhí mo shean-uncail ag teacht abhaile ó cluiche cártaí. Tháinigh sé trí bóthar dorcha, uaigneach. Bhí ainm ag an áit go raibh sprid le feiscint ann. Láithreach bonn d'airigh sé fothrom taobh thiar de. D'iompaigh sé ar an mbóthar agus is beag nár thit sé ar an dtalamh le neart scannradh. Díreach taobh thiar de bhí cóiste dubh. Thug mo shean-uncail fé ndeara nach raibh aon ceann ar na capallaibh ná ar an fear a bhí á dtiomáint. Sin é an rud a chur an scannradh ar fad air. Rith sé ar a dhícheall abhaile agus níor thug sé an bóthar sin air féin arís. Chonaic daoine eile an rud céanna agus tá sé le feiscint ins an áit fós.
  2. One night a man was passing a grave-yard. He heard a noise behind him. He looked around, and saw a skull rolling around the road. He began to kick it, and everytime he kicked it he heard the squeals. He got a stick and he started to beat the skull. He heard the squeals all the time. He gave it another kick and he saw something run out of it. He made a dash at it with his stick and hit it a mighty blow and stopped it. He then saw that it was only a rat that was
    Daniel Gambon
    Templeyvrick, Co. Waterford