Scoil: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachall ann fadó agus bhí sé tar éis teacht abhaile ar a laethanta saoire ó coláiste. Fhaid is a bhí sé ann do bhí a mhuinntir tar éis tigh eile a cheannach agus bhí seomra an buachaill sin thuas an staighre. An chéad oíche a bhí sé ann dúisíodh as a shuan é de gheit agus chonaic sé duine éigin ins sheasamh in aice a leaba agus léine bán air. Tháinigh eagla air agus chuaidh sé i bhfolach fé sna súsanna agus thosnaigh sé ag paidreoireachta. Tar éis tamaill d'fhéach sé amach arís ach bhí an rud céanna ann fós. Fé dheire do chrom an buachaill ag béiceadh agus rith a mháthair isteach chuige ach bhí sé tar éis tuitim i laige agus é ag cur allais. An lá ina dhiaidh sin chuala sé go raibh ainm aerach ar an seomra san le fada an lá agus nár chodail éinne ann le bliaina roimhe sin.
    Áine Ní Chonaill
    Ballygarran, Co. Waterford
    Liam Ó Conaill
    70
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
  2. Once upon a time there lived a very wealthy man in a wealthy and prosperous district. He died at an early age leaving a wife and son to mourn his loss. He was ill for a long time and on the night he died he called his son to his bedside, telling him to bury his money and jewels in a field nearby. He bound him