Scoil: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tamall. Do phós Seán cailín deas triopallach go raibh súil aige uirthi le tamall. Duairt mháthair Sheáin go n-imeodh sí go tigh a deirféar, a bhí ’na cónaí in aice léi agus go bhfágfadh sí é ar feadh cúpla seachtain.
    Bhí Seán go meidhreach an lá tar éis a phósta. Nuair a tháinig am suipéir do chuir a bhean leite síos agus nuair a bhí sí beirithe do lig sí amach ar dhá mhéis í agus thug sí cupán breá leamhnachta do Sheán lena chuid féin. Do tháinig dath gorm ar Sheán bocht nuair ná fuair sé an corcán le scríobadh óna mhnaoi mar a fuair sé óna mháthair féin é.
    D’ith sé cúpla greim don leite agus ansan d’eirigh sé ón mbord go míchéadfach neamhshásta. Do shuigh sé i gcúinne go dubhach gan oiread is focal a labhairt. Do dhein an bhean óg a dícheall chun an tormais a bhaint de ach do chaith sí éirí as. Do bhí san ag briseadh a croí, ag iarraidh cuimhneamh ar dhein sí aon ní a chuir pus ar Sheáin, ach dá mbeadh sí ag cuimhneamh go deo ní bheadh pioc dá bharr aici.
    Nuair a theip ar a mhnaoi gáire a bhaint as d’imigh sí go tigh a mháthar agus d’innis sí an scéal brónach tríd síos di. “Eist go fóill agus bíodh stuaim agat,” arsa an mháthair. “Cad a thugais
    Maighréad Ní Chróinín
    Carraig na Damhaire, Co. Cork