School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 13_011

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 13_011

1. Bhí beirt dearbhráthar ann. Bhí fear aca saidbir is an fear eile bocht. An fear bocht bhí sé amuigh go deireannac san oidhche. Cuala sé an trup trap ag teacht. Cuaid sé i bfolac taob istig den chlaidhe agus chonnaic sé na caiple ag teacht agus na daoine agus (bios) bhí fhios aige go maith gor Robálaí a bhí ionnta agus lean sé iad no go dtháinigeadar go bun aille agus dubharadar ar open se same. Dósgail an aill agus chuadar isteach agus tháinig siad amach aríst agus dubhairt sé leis an áill open se same agus ósgail sí. Chuaidh sé isteach agus connaic sé na malai óir istigh agus ní rinne sé acht dul abhaile agus an t-asal a tabairt leis agus mala óir a tabhairt leis abhaile.
    Séamus Ó Gráinne
    Máirtín Ó Fátharta