School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 12_001

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 12_001

1. (continued from previous page)
    Aon uair amain bhí baintreach agus a beirt mhac i na gcomhnuidhe go suaimhneoch i dteach leó féin agus tá fhios agat go maith i naon teach a mbionn beirt deirbhrathair agus feilimh thalmhan aca go mbionn duine aca in daid an chapaill. An lá seo ar chaoi ar bith bhuaileadar cruach choirce agus lár na bhárach chuaidh an mach a bhiodh in diaidh an chapaill go dtí an baile mór leis an gcoirce a dhíol. Díol sé an coirce ceart go leór ar thogha an airgid. Acht nuair a bhí sé ag teacht abhaile cuaidh sé isteac i dteach ósta ar an mbealach le gráinne a thabhairt don chapall agus le pionta ól. Nuair a chuidh sé isteach cén diabal bead istigh i na shuidhe ar an gcathair acht fear a paca cartaí aige chuir na cártaí ar oiread de
    Pádhraic Ó Droighneáin
    Stiophán Ó Droighneáin