School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 11_016

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 11_016

1. Bhí Rí in Éirinn fadó agus bhí triúr mac aice leis an gcéad bhean. Annsin cailleadh í agus phós sé aríst. Aon lá amháin bhí cluiche cártaí aice leo, agus gruadh sí an chéad cluiche. Cuirfe mise faoi dheasa sibh deir rí dhul go dtí an domhan shoir agus an capall atá ag an Rí thabhairt agam. Tamall i na dhiaidh sin bhí cluiche eile aice leo, agus ghruadh an triúr dhearbhráthar. Dubhradar léithe, cuirfe muide faoi gheasa thusa dhul súas ar bharr na h-aille siúd thiar, agus gan aon cheó chur in do bhéal mar séidhteach an ghaoth ann é. D'imthigheadar leo annsin, agus nuair a bhíodar leath bealaigh go dtí an domhan shoir chas an Gadhaide Dubh leo. Ar miste liom fhiafruigh díobh cá bhfuil sibh ag dul shílthá gur triúr fir a tóigheadh go maith Is muid triúr mac Rí na h-Éireann
    Brígid Ní Ghráinne
    Máirtín Ó Flathartaigh