School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_016

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_016

1. (continued from previous page)
    imtheacht fadó) Dubhairt Seán go mbfearr leis na trí thuistún. Fuair sé iad agus dimthigh sé leis abhaile go sásta. Ar a bhealach abhaile casadh fear leis. Bhreathnuigh an fear seo an-bhocht ar fad. Bheannuigheadar dhá chéile, agus d'fhiafhruigh an fear bocht déirce ar Sheáin. Thug seán dó tuistún agus d'imthigh ch'aon dhuine aca ar a bhealach fhéin. Ní raibh Seán i bfad imthighthe nuair a casadh fear eile leis a bhí ag breathnú i bhfad ní ba bhoichte ná an chéad fhear. D'íarr sé déirce ar Sheán agus thug Seán dó tuistiún. Dimthigh le Seán ar a bhealach abhaile annsin agus gan aige ach aon tuistiún amháin tar éis na bliadhna. Bhí sé ag imtheacht leis abhaile annsin go brónach dhó fhéin agus ba ghearr gur casadh fear eile leis a bhreathnuigh i bhfad ní ba mheasa ná ceartar de'n bheirt eile. D'iarr sé déirce ar Sheán, agus níor mhaith le Seán é a eiteach nuair a chonnaic sé chomh bocht is bhreathnuigh sé, Agus thug sé an tuistiún deire
    Cáit Ní Dhroighneáin
    Séamus Ó Droighneáin