School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_014

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_014

1. Tá tobar beannuighthe thoir i mBeárna ar an taobh ó dheas d'en bhóthar, piosa beag soir uaidh an Séipeal, ar a dtugtar "Tobar Eínne". Tá sé ann le linn na bhfear, agus tá sé chomh follasach ann indiu le ariamh.
    Ins an t-sean-reacht. Bhíoodh daoine ag teacht ó chuile thaobh go dtí é le leigheas a fághail ann. Mar deirtear go bhfuair go leór daoine leigheas ann. Bhíodh siad ag dul go dtí é chuile h-Aoine ins an mbliadhain agus go mór-mhór Aoine Chéasta le turais a dheánamh ann, agus bhéarfadh siad coinnle beannuighthe leo le lasa. D'fágaidís na coinle lasta go mbeadh a ndeire caithte. Deirtear an oidhche ba mhó a shéid gála ariamh nár múchadh na coinnle ann.
    Cáit Ní Churraidhín
    Siubhán Ní Dhroighneáin