School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_002

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_002

1. (continued from previous page)
    ruinne aráin uirre. Dubhairt sí leis na dtiubhrfadh, go raibh sé sáthach gann uirre fhéin. Dimthigh an mada beag síos ins an tobar arís agus nuair a bhí sé thíos dathruigh an t-uisce, go raibh sé cho dearg le fuil ins an gcaoi nach bhféadfadh sí é a ól. Nuair a bhí a dóthain ithte aice dimthigh sí léithe go dtáinic sí go dtí teach a raibh bean in a comhnuidhe ann. Dfhiafruigh sí de'n bhean a raibh cailín ag teastáil uatha. Dubhairt an bhean go raibh. "Is dóigh go ndéanfa mise thú" adeir sí. "Tá go maith mar sin" adeir an bhean. A dtiubhrfa tú bórán uisce isteach agam. "Tá go maith adeir an cailín. Thug sí léithe an bórán, agus bhí poll mór millteach ar an mBórán, agus ní raibh an t-uisce ag fanacht ann di. Thug sí isteach go dtí an bhean é agus d innis sí an sgéal di. "O' adeir an bhean níl aon gnaithe agam-sa dhíot mar sin, mara bhfuil tú indhon fiú amháin Bórán uisce a thabhairt isteach agam.
    Nuair a bhí an inghin ba shine bliadhain imtighthe
    Cáit Ní Dhroighneáin