School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 08_029

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 08_029

1. Bhí Sasanach ann fado agus bhí trí pighne aige. Chas Éireannach dhó ar a bhealach. D'fiafhruigh an Sasanach dhó a raibh aon airgead aige. Dubhairt an t-Éireannach nach raibh. Ba ghearr gur casadh Albanach leo. Ní raibh aon phighin ag an Albanach acht an oiread. Dubhairt an Sasanach leo go raibh trí pighne aige féin, agus nach raibh fhios aige céard a dhéanfadh sé leis. Dubhairt an t-Éireannach leis pionnta fuisge a cheannacht agus go n-déanfadh sé breágh láidir misneamhail an triúr aca. Ná déan a dubhairt an t-Albanach acht ceannuigh máilín beag min choirce agus beidh béiligh breágh againn air. Ní déanfadh a dubhairt an Sasanach acht ceannúigh mé ceathramhadh builín agus an té is iongantaí a bheas brionglóid aige eisean a iosfas an builín.
    Máire Ní Churraidhín
    Bairbre Ní Churraidhín