School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 07_015

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 07_015

1. Ins an ám fadó bhí fear ann dar ainm Seán. Ní raibh sa teach ach é fhéin is a mháthair. Bhíodar an bhocht ar fad ní, raibh aca ach bó is bulán. Chuaidh sé ar an aonach leis an mbulán agus chinn sé air a dhíol agus mar sin thug leis abhaile é. Chuaidh sé ag an Aifreann an lá na dhiaidh sin. Sé lá Nodlac abhí ann thar aon lá sa domhan. Nuair a tháinic Seán ó'n Airfeann dfhiafruigh a mháthair dhé cen seanmóir a bhí ag an sagart indiu. Dubhairt Seán go dubhairt sé an té a thiubhradh a bheag nó mhór don sagart go mbeadh sé seacht n-uaire níos fearr an Nodlaic a bhí chugat. Well arsa an bean tá sáthac bocht mar atá muid, ach tiubhridh muid rud éigin dhó. Bhí go mhaith agus ní raibh go h-olc. Dubhairt an mháthair le Seán an bulán a tabhairt dhó. Chuaidh Seán agus thug sé dhó é. Bhí an sagairt riméadach agus dubhairt sé leis go raibh míle maith aige.
    Bairbre Ní Churraidhín
    Micheál Ó Curraidhín