School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 02_016

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 02_016

1. (continued from previous page)
    dionsuigh sé é agus mharbuigh sé é. An oidhche lá ar na bhárach tháinic an dá fhatac eile agus thosuigh siad ag leagan an tíghe. Chaith an tailliur cloch leis an bfathach ba goire do. Ceap seiseann go be an fathach eile a rinne é agus marbuigh sé é. An oidhche lá ar na barach tháinic an fatach a bhí fágta. Chait an tailliur cloc leis agus bhuail sé é. Tá tú agam anois arsa an fatach. Tarraing an tailliur amach claidhmhe. Ó na marbhuig mé arsa an fathach agus coinneocaidh mé i gcomhnuidhe tú. Ar maidin dubhairt an fathach go gcaitfeadh siad trígháil cé aca is mó a d-iosach. Leagadh béile anthruit os a gcomair agus fuair an tailliúr craiceann caorach agus ceangail sé dhá bolg é. Annsin thosuigh siad ar an mbéilí. Nuair a bhí siad [siad] réid dubhairt an táilliur go raibh sé in-dhan an méid a bhí
    Liam Ó Droighneáin
    Seán Breathnach