School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 06_013

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 06_013

1. 'Siad na luibheanna is mó a bhionns 'san talamh annseo ná: Neanntóga, fearrbáin, scoit, driseacha, raithneach agus cupóga sráide. Deineann an fearbhán agus an scoit an talamh do bhochtú agus deineann an cuid eile na barraí do mhúcadh. Talamh bocht atá san ceanntar seo agus dá bhrigh sin níl fhios againn céard iad na sórt luibheanna a fásann san gcré mhaith.
    Úsáidtear na neanntóga i gcóir an bhruitíneoch. 'Sé an chaoi a úsáidtear ios ná deintear ios do bhruith agus óltar an sugh. Cidhtear crainnte an - bheag ag fás sa bportach agus deintear gur as na crainn te sin a rinneadh an Crois i gcomhair Íosa Críost agus sin é an fháth nár fhás sé níos mó. Tugtar an caisearbhán do na lachair agus tugtar cupóga stáide agus
      1. cleachtas an leighis
    Eibhlín Ní Ging