Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_056

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_056

Ar an leathanach seo

1. D'fhág Oidhche na Gaoithe Móire a rian ar an mbaile seo acht bhí sé i bhfad nós measa in áiteacha eile. Seo síos cuid de na rudaí a rinne sé:

1) Thóg sé an díon, tuighe agus uile, ó sgioból le Seán Ó Dubhthaigh agus sguab sé é thar portaigh agus móínfhéir gur shroich sé Baile an Tobair atá timcheall cúig míle as seo.

2) Tá teach ar an mbaile seo agus muinntir Breathnach atá in a gcomhnaidhe ann agus tá an díon casta air agus deirtear gur Oidhche na Gaoithe Móíre a rinneadh é sin.

3) Bhí na daoine uilig sgannruighthe an oidhche sin. Shíl siad nach mbéadh siad indon seasamh fé'n spéir arís go bráth. Bhí siad uilig 'na
    1. processes and phenomena
    Bríghid Ní Ging