Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 03_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 03_013

Ar an leathanach seo

1. Bíonn na h-aontaighe ins na bailte móra agus ins na bailte. Bíonn aontaighe i dTúir Mhoc Éidigh, i mBéal Átha h-Éin, i nAchadh Fhobhair. Bíonn aonach i dTúir Mhic Éidigh. Lá Fheile Peadar is Póil gach bliadhain. Bíonn siopa beaga ag díol milseán, briosga, oráistí, ubhla i gach rud eile mar sin. Nuair abhí an margadh dúanta buaileann duine an duine eile ar an mbois le 'na bhos fhéin. Cuireann an [ceannuightear] salachar ar na beithidhigh le 'na mhaide. Tugtar éirnist le gach a díoltar.
    Nuair a bhíonns fear an tíghe ag dul go dtí an t-aonach caitheann bean an tighe an clu no sean-bhróg 'na dhiaidh ionnus go mbéidh sé ádhmhar.
        1. trádáil
    Caitlín Ní Ging