Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 01_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 01_016

Ar an leathanach seo

1. Is gnáthach le na daoine thart annseo pósadh san fóghmhar níl fhios agam cén fath ach is dócha gur gnáis atá ann. Gnás eile atá acu freisin phosann síad Dia Céadaoin acht amháin corrduine. Caitheann na fir culaith dubh agus bíonn na cailíní deisighthe i ngúnaí gorma agus uaireannta gúnaí bána. Fadó béadh a bhainfeis acu sul a bpósfir íad acht ní mar sin anois. Is maith le na daoine na buachaillí tuighe a feiscint ag teacht agus fhágann siad pórtar agus uisge beatha 'na gcoinnib. Cúpla bliadhain ó shoin bhí bhainfeis ins an mbaile seo agus bhí na buachaillí tuighe Ann thuaidh síad i ngarrdha sean-bhean chun tuighe a fhághail agus bhíodar cómh deifreach gur leagadar an cruach coirce. Ní raibh san teach ach an sean-bhean
    Caitlín Ní Ging
    Eibhlín Ní Ging