School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 03_004

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 03_004

1. Seo íad na h-aimhidthe feirm atá againn sa mbaile: capall, caoirigh, ba agus asal. Ní bhíonn na caoirigh ar an feirm i gcómhnuidhe mar caitheann siad an cuid is mó den am amuigh ag fosaidheacht ar an sliabh. Seo é an caoi a glaodhann muid ar na caoirigh (tuif, tuif).
    Nuair a bhíonn muid ag tiomáint na beithidhigh abrann muid ([?]) agus nuair a bíonn muid ag glaodhach ortha abrann muid ([prigín?)] agus nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar na gamhns abranna muid (suicín). Tugtar féar tirim dóibh sa nGeimhreadh agus tugtar fataí freisin dóibh.
    Tugtar stábla ar áit a gcoinnightear an capall san oidhche. Tugtar féar tirim agus coirce le n--ithe do. Seo é an caoi a glaodhann muid ar an capall ([preith]). Coinnighiann muid cearca
    Caitlín Ní Ging
    Eibhlín Ní Ging