School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 06_011

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 06_011

1. Níl ach aon tobar beannuithe ins an pharróiste. Tá sé sin suidhte i mBaile an Tobar agus sin é an fáth go dtugtar an t-ainm sin ar an mbaile. Tugann cuid de na daoine "Tobar Phádhraic" air agus tugann cuid eile "Tobar na n-inghineacha" air.
    Tá an tobar annsin ó aimsir Naomh Pádhraic. Nuair a bhí sé ar a bhealach go Cruach Pádhraic bhaist sé a lán daoine ann. Bhí leigheas ann ó shoin ag do daoine a mbeadh súil tinnn acu. Deirtear gur nigh sean-bhean a cosa ann agus gur shaIaigh sí an t-uisge agus níl aon leigheas ann ó shoin.
    Tá righin glúin Naomh Padhraic le feiceáil in aice an tobar agus tá sé le feiceáil freisin i lár
    Eibhlín Ní Ging