Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_064

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_064

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí an stoirm ann in 1848 bhí stoirm an-mhór ar an bhfarraige. Bhí an gaoth ag caitheamh uisce na farrige cúpla míle isteach ar an talamh. An t-uisce a bhí thart ar cuan modh bhí sé ag teacht isteach cúpla míle ó Tuar Mhíc Éadaigh. Nuair a d'eirigh na daoine ar maidin bhí bhrat salainn ar an cabaiste mar bhí a lán cabaiste san áit.
  2. Nuair a bhíonn lánamhna le pósadh déantar cleamhnas eanorra. i dteach ósta a ndéantar an cleamhnas agus a rinnear an tairgead. An oidhce sin bhíonn an bainis ann agus bíonn an fhéasta achu. Uaireannta bíonn na buachaillaí óga ann.
    Seán Ó Luideánn